Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Wedstrijden

2014-05-17 - Koga Ronde van Z.O. Friesland voor junioren en dames


Terug naar overzicht

Inleiding

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Koga Ronde van Zuid Oost Friesland voor junioren en dames

Zaterdag 17 mei 2014


Organisatie: Stichting Wieler Promotie Olympia

Junioren: Rabo  Ronde voor junioren

Start: junioren 9.30 uur
Finish: junioren 12.29 uur
Afstand: 125 km.

Start dames: 14.00 uur
Finish dames: 15.57 uur
Afstand: 125 km.

Inschrijving:
Sportpark De Steegde, VV Stânfries, Boerestreek 9a, 8426 BM Appelscha, tel. 0516-431238

Kleedruimte:
idem

Juryruimte:
Rest.Bowlingcentrum Eetcafé By Bouma, Boerestreek 17, 8426 BM Appelscha

Technische Gids

Juryopstelling
Voorzitter wedstrijd - Miranda Colenbrander
Wedstrijdcomm. 2 - Maurice Nijmeijer
Wedstrijd comm. 3 - Natasja van der Velde
Ass. wedstrijdleider - Nel Hadderingh
Tweede wedstrijdleider - Bram Dijkhuis
Aankomstrechter - Piet Aardema
Commissaris 1 / Computerverwerking - Theo Jurriens
Commissaris 2 - Janke Haanstra
Commissaris 3 - Clemens Schotman
Commissaris bezemwagen - Klaas Meindertsma
Microfonist - Erik Jager
Motorordonnance - Sjoerd Valkenburg
Motorrijder - Cor Rijpman
Videofinish / Tijdwaarnemer - Richard Beereboom

 

Appelscha voor vijfde keer gastheer Wielerklassieker Koga Ronde van Zuidoost Friesland.

 Op 17 en 18 mei a.s. is Appelscha alweer voor de vijfde keer gastheer van de Wielerklassieker de Ronde van Zuidoost Friesland. Start- en finish zijn ook dit jaar weer op de Bosberg. Op zaterdag 17 mei, 's morgens om 9.30 uur starten de junioren voor hun ronde over 125 kilometer. De finish van de junioren wordt verwacht omstreeks 12.28 uur.

Hoewel de inschrijving nog niet is gesloten, kan nu al worden gezegd dat dat er sprake is van een sterke bezetting met internationale deelname. Want naast veel Nederlandse ploegen gaat ook het Amerikaanse nationale juniorenteam van start. Dat geeft wel aan dat de Ronde van Zuidoost Friesland een grote naam is in de wielerwereld. Kanshebbers zijn naast de Amerikanen, de Nederlanders Mitchell Cornelisse uit Amsterdam van UWTC De Volharding, 2e in de Ronde van Gerwen en de Ronde van Amsterdam en Fabio Jakobsen uit Heukelum van PRC De Pedaalridders, winnaar van de Omloop van Noord West Overijssel, de Omloop van de Alblasserwaard en de Ronde van Made. Een regionale favoriet is Tom Wijkel uit Exloo van de WRV De Peddelaars, 3e in de Ronde van Huijbergen.

Om 14.00 uur is het de beurt aan de elite-vrouwen voor hun wedstrijd over 125 kilometer. De finish van deze wedstrijd is omstreeks 16.57 uur. Ook voor deze wedstrijd, die vorig jaar werd gewonnen door Kirsten Wild van Giant-Shimano, is de belangstelling groot. Diverse ploegen hebben zich inmiddels ingeschreven, waaronder het Parkhotel Valkenburg Cycling Team. Van dit team is Nathalie van Gogh uit Nieuw Vennep één van de kanshebbers. De nummer drie van vorig jaar in Appelscha was 4e in de Ronde van Overijssel en derde in de Ronde van de Kerspelen in Drogeham. Een regionale favoriet is Ilona Hoeksma uit Luxwoude, ook van het Parkhotel Valkenburg Cycling Team. Na een stage van enkele maanden in Zuid-Afrika is ze al weer enkele weken actief in het vrouwenpeloton en erop gebrand een podiumplaats te behalen in Appelscha. Dat is ook niet denkbeeldig, omdat ze dit gebied op haar duimpje kent door haar trainingen in deze omgeving. Voor een verrassing zou kunnen zorgen Trieneke Fokkens van de Ronald Mc Donald wielerploeg uit Groningen, winnares van de Oranjeronde van Enkhuizen dit jaar.

Op zondag 18 mei is het hoofdnummer van de Ronde van Zuidoost Friesland met de klassieker voor elite en beloften. Deze gaat van start om 13.00 uur. Het is een wedstrijd over 180 kilometer. De finish van deze wedstrijd wordt verwacht omstreeks 16.43 uur.

Ook voor deze wedstrijd stromen de aanmeldingen binnen. Zeker is al dat van de continentale ploegen het Metec Cycling Team van ploegleider Allard Engels en het Koga Cycling Team aan de start zullen verschijnen. Van de LSE (Landelijke Sponsor Eenheid) ploegen komt het Croford Cycling Tean en het Baby Dump Cycling Team aan de start. Een grote favoriet is Umberto Atzori uit Zorgvlied van het Koga Cycling Team. In de klassiekers behaalde hij dit jaar al diverse goede klasseringen. Zo werd hij derde in de Arno Wallaard Memorial, 4e in de Rabobank Wielerronde van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, vierde in Rund um den Bramscher Berg in Duitsland en eerste in het criterium de Ronde van Ureterp. Ook vorig jaar maakte hij deel uit van de kopgroep in de Ronde van Zuidoost Friesland en hij is er erg op gebrand om deze keer eens te winnen in Appelscha. Andere kanshebbers zijn Arvid de Kleijn uit Herveld van het Croford Cycling Team, winnaar van de Ronde van Valkenswaard en de klassieker voor beloften, de Meeùs Race in Lierop en Mitchel Huenders uit Zeist, 3e in de klassieker de Omloop van de Veenkoloniën, 2e in Valkenswaard, 2e in de Omloop van Schijndel en eerste in de van Esch Tweewielers Tour en de Kleine Scheldeprijs in Schoten in België. Naast Umberto Atzori uit Zorgvlied is er nog een plaatselijke favoriet en wel Arjan Elferink uit Veenhuizen van de WV De Kannibaal, 4e in de Omloop van de Veenkoloniën. Een regionaal talent is Stef Krul uit Tjalleberd van het Metec Cycling Team. Deze eerstejaars belofte doet het erg goed in de klassiekers.

De Koga Ronde van Zuidoost Friesland doet ook dit jaar weer alle dorpen van de gemeente Ooststellingwerf aan. De elite en beloften doen ook de gemeenten Heerenveen en Weststellingwerf aan en komen dan in Oldeberkoop onze gemeente weer binnen.

Door de herinrichting van de Boerestreekkomen de renners slechts eenmaal door de finish.

 De plaatselijke omloop is nu als volgt: Vaart Zz, Boslaan, Drentseweg, Tilgrupsweg, kruising N 381 Oude Willem, kruising N 381 Bosberg, rotonde Roggeberg, finish Bosberg ter hoogte van het Openluchttheater. De renners komen nu dus vanaf Recreatiecentrum De Roggeberg naar de finish en niet zoals voorheen via de van Emstweg en de Boerestreek.

De junioren en de dames rijden de plaatselijke omloop eenmaal en de elite en beloften tweemaal. De tweede plaatselijke omloop van de elite en beloften gaat via de Hildenberg naar de Tilgrupsweg waarna de route naar de finish wordt gevolgd zoals hiervoor weergegeven.

De organisatie hoopt dat er onderweg en bij de finish veel toeschouwers zullen staan om de renners aan te moedigen en toe te juichen.

 


Route

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

 

Routebeschrijving en tijdschema junioren

Routebeschrijving en tijdschema dames

Doorkomsttijden

Routekaart junioren en dames

 

 


Renners

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

 

Deelnemerslijst junioren

 


Uitslagen

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Uitslag junioren

Amerikanen heersen in 36e Ronde van Zuidoost Friesland voor junioren.

 

Het was de Nationale Amerikaanse juniorenselectie die zijn stempel drukte op de 36e uitgave van de Ronde van Zuidoost Friesland voor junioren. Bij iedere ontsnappingspoging was wel een Amerikaan betrokken. Het waren dan ook de Amerikanen die met zijn drieën op het podium stonden na afloop van de wedstrijd.

Onder stralende weersomstandigheden ging vanmorgen om precies 9.30 uur de Ronde van Zuidoost Friesland van start vanaf de Bosberg in Appelscha. Er kwamen liefst 131 renners aan de start van 44 verschillende ploegen. Onder de deelnemers ook de winnaar van vorig jaar, Julius van den Berg uit Purmerend. Het was een boeiende koers met wel de nodige valpartijen, waarvan de eerste al plaatsvond direct na de start. De eerste aanval kwam op naam van de Amerikaan Jonathan Brown en de winnaar van vorig jaar Julius van den Berg. Er waren nog eens drie man die er naar toe reden en bij het binnenrijden van het dorp Haule was er een kopgroep van 5 man. Deze werden teruggepakt door het peloton waarna opnieuw twee man een poging deden om weg te komen. Wederom was daarbij de Amerikaan Jonathan Brown betrokken. Deze keer in gezelschap van Yannick Detant uit Purmerend.

Bij het uitrijden van Donkerbroek hadden ze een voorsprong opgebouwd van 15 seconden. Het waren Huib Smit uit Assen en de Amerikaan Eric Oien die de achterstand naar de koplopers wisten te overbruggen en zo gingen er vier man aan de leiding op weg naar Nijeberkoop. Maar het peloton maakte vaart en aan het eind van de Boshoeveweg, het Parijs-Roubaix van het Noorden, werden de vluchtelingen in de kraag gegrepen, het laatst de Amerikaan Eric Oien. Op weg naar Oldeberkoop ontstond er een kopgroep van 12 man, even later gereduceerd tot 11 man die het verloop van de koers verder bepaalden. In deze kopgroep wederom vier Amerikanen. Bij het oprijden van de Klokhuisdijk in Langedijke hadden ze een voorsprong van 30 seconden op het peloton. Ze wisten steeds verder weg te rijden en hadden bij het binnenrijden van het dorp Ravenswoud al een voorsprong van 1.25 minuten. In Fochteloo was de voorsprong opgelopen tot 1.40 minuten. Drie man zetten de achtervolging in en zetten het peloton al rap op een achterstand van 33 seconden. Maar de achterstand op de kopgroep bedroeg nog steeds 1.15 minuten. In de kopgroep vonden inmiddels ook de eerste schermutselingen plaats, maar bij het oprijden van de Houtwal was de kopgroep weer compleet. Onderweg naar Appelscha moest Olaf Potze uit Aduard de koplopers laten gaan en bestond de kopgroep nog maar uit 10 man. Daarachter dan de drie achtervolgers en op 55 seconden daarachter weer het verbrokkelde peloton. Het was de Amerikaan William Barta die de aanval opende in de kopgroep en 10 seconden voorsprong nam op zijn landgenoten Ethan Reynolds en Diego Binatena. De rest van de kopgroep volgde op grotere achterstand. De Amerikaan William Barta wist zijn voorsprong te behouden en ging solo als winnaar over de eindstreep. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door de Amerikaan Diego Binatena en als derde eindigde de Amerikaan Ethan Reynolds. Het peloton volgde op een achterstand van een goede minuut en het was Jorn Buning uit Alkmaar die net voor het peloton als vierde en eerste Nederlander eindigde. De winnaar van 2013, Julius van den Berg uit Purmerend eindigde als vijfde. Eerste Fries werd Marten Kooistra uit Jonkerslân op een zesde plaats. Harmen Krul uit Tjalleberd werd 34e. Eerste Stellingwerver op een 61e plaats was Henk Weerman uit Wolvega. Het was de eerste zege van William Barta in Europa. Wel behaalde hij al een derde plaats in de etappewedstrijd Course de la Paix Juniors in Tsjechië.   

 
Uitslag dames

 

Ronde van Zuidoost Friesland voor vrouwen werd pas in de slotfase beslist.

 

Het was geen boeiende koers die de vrouwen vanmiddag lieten zien in de 33e uitvoering van de Ronde van Zuidoost Friesland voor vrouwen. De beslissing viel dan ook in de slotfase. Ook deze wedstrijd werd weer ontsierd door een aantal valpartijen, waardoor een aantal rijdsters zelfs de strijd moesten staken. Het leek allemaal veelbelovend wat er stond te gebeuren, want er werd al vanuit de start gedemarreerd door Claudia Koster uit Ouddorp N.H. Ze wist 15 seconden uit te lopen, maar werd weer teruggepakt bij het binnenrijden van Oosterwolde. Ze bleef echter strijdlustig en probeerde het in Haule opnieuw. Ook deze keer weer zonder resultaat. Door valpartijen was het een gesloten peloton dat door Donkerbroek reed op weg naar Makkinga. Ook het Parijs-Roubaix van het Noorden, de Boshoeveweg bij Nijeberkoop, bracht geen afscheiding teweeg. Het duurde tot Oldeberkoop voordat Judith Bloem uit Apeldoorn de aanval koos. Ze wist een kleine voorsprong te nemen, maar werd bij het opdraaien van de Steenmaatsdijk, op weg naar Elsloo, weer teruggepakt door het peloton. Op weg van Elsloo naar Langedijke wisten vier vrouwen een voorsprong te nemen van maximaal 25 seconden, waarvan in Langedijke nog 10 seconden over waren. In Langedijke was een valpartij, waarbij Marjan Stokman uit Emmeloord zodanig gewond raakte dat ze de strijd moest staken. In het centrum van het dorp Appelscha was het met de vlucht van de vier koplopers gedaan en kon het spel opnieuw beginnen. Het duurde tot Ravenswoud voordat er opnieuw drie rensters wegreden uit het peloton. Ze wisten een kleine voorsprong te nemen, maar bij het oprijden van de Vogelrijd was het peloton alweer compleet. Bij het einde van de Vogelrijd kwam Judith Bloem uit Apeldoorn met lichte voorsprong het dorp Fochteloo binnenrijden. De voorsprong bedroeg echter niet meer dan 15 seconden. In de laatste 10 kilometer ontstond er een kopgroep van vier vrouwen, t.w. Judith Bloem uit Apeldoorn, Asleigh Neave uit Petten, Trieneke Fokkens uit Leutingewolde en Lotte van Hoek uit Vlijmen. Deze namen een voorsprong van 25 seconden op het peloton en bouwden deze uit tot 40 seconden met nog drie kilometer te gaan. Het werd dus een sprint tussen deze vier vrouwen die al van ver werd aangegaan door Trieneke Fokkens uit Leutingewolde. Maar met een uiterste krachtsinspanning was het toch Lotte van Hoek uit Vlijmen die wist te winnen. Als tweede eindigde Trieneke Fokkens uit Leutingewolde en derde werd Asleigh Neave uit Petten. De moegestreden Judith Bloem die met vier ontsnappingen naam had gemaakt in deze wedstrijd,eindigde als vierde, De sprint van het peloton werd gewonnen door Floortje Mackaij uit Woerden die daarmee vijfde werd.

Lotte van Hoek verklaarde na afloop dat het een zware koers was door het warme weer. Doordat haar ploeggenote Judith Bloem had aangegeven geen goede benen meer te hebben mocht ze voor haar eigen kans gaan en dat pakte dus goed uit. Het was haar tweede zege van dit seizoen, eerder won ze al de Omloop van Strijen.