Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2012-03-08 - Lieuwe Westra levert grootse prestatie in Parijs-Nice.


Terug naar overzicht

 

Lieuwe Westra levert grootse prestatie in Parijs-Nice.
 
 
Met het winnen van de 5e etappe in Parijs-Nice heeft Lieuwe Westra misschien wel de mooiste overwinning in zijn carrière geboekt. Een overwinning die telt in het profpeloton. Het was al weer lang geleden dat een Nederlander een etappe wist te winnen in Parijs-Nice. In 1999 was het Michael Boogerd die als laatste Nederlander een etappe wist te winnen. De 5e etappe van Onet-le-Chateau naar Mende ging over een afstand van 178 kilometer en over drie cols van de 1e categorie. Vier renners kozen al vroeg de aanval met daarbij een ploeggenoot van Lieuwe Westra, de Belg Frederik Veuchelen. Deze Belg wist op ieder col als eerste de top te bereiken en behaalde daarmee zoveel punten dat hij na afloop van de etappe de bergtrui mocht aantrekken. Vlak voor de laatste klim werd hij als laatste van de vier vluchters ingerekend. In deze slotklim bepaalde Ritchie Porte van het Team Sky het tempo. In de laatste kilometer viel Bradley Wiggins aan, maar toen die niet snel genoeg ging dacht Lieuwe Westra waarom zal ik het zelf niet eens proberen, want in de laatste kilometer kan ik nooit veel tijd verliezen als het niet lukt. Hij nam direct 100 meter voorsprong en kwam solo als eerste boven op de La Croix Neuve-Montée Laurent Jalabert. Op 6 seconden werd Alejandro Valverde tweede en derde, eveneens op 6 seconden, werd Bradley Wiggins.
In het Algemeen Klassement staat Lieuwe Westra nu op een tweede plaats met 6 seconden achterstand op de Brit Bradley Wiggins. Derde is Levi Leipheimer op 10 seconden.
Zou het dan eindelijk lukken om als Nederlander Parijs-Nice te winnen. Met een goede slottijdrit heeft tijdrijder Lieuwe Westra nog alle kansen.