Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2012-01-11 - Zesdaagse Rotterdam Dag van Dag verslag


Terug naar overzicht

door Jan Osinga

Wim Stroetinga en Peter Schep winnen Zesdaagse van Rotterdam.
 
Wim Stroetinga en Peter Schep hebben van donderdag 5 t/m dinsdag 10 januari deelgenomen aan de Rabo Zesdaagse van Rotterdam en deze winnend afgesloten. Na de eerste avond stonden ze op een tweede plaats met 53 punten. Op de eerste plaats stond het Nederlands/Zwitserse duo Jens Mouris en Franco Marvulli met 67 punten en derde was het Nederlands/Deense koppel Nick Stöpler en Alex Rasmussen, eveneens met 53 punten. Hieronder een dagelijks verslag.

 
Dag 1:
De grootste triomf op de eerste avond behaalden Wim Stroetinga en Peter Schep op het onderdeel koppelkoers over 60 minuten en 10 ronden. In een wervelende race wisten ze dit onderdeel te winnen. Na 40 minuten koers begon het pas echt en het waren Jens Mouris en Franco Marvulli die als eerste een ronde voorsprong wisten te nemen. Maar niet veel later wisten Stam/Havik, Terpstra/Keisse, Stöpler/Rasmussen, Lampater/van Bon en Stroetinga/Schep zich weer in dezelfde ronde te rijden. Daarna was het de beurt aan het duo Stam/Havik om een ronde voorsprong te nemen. Maar ook zij wisten de leiding niet te behouden en moesten toezien dat ook Terpstra/Keisse, Stöpler/Rasmussen, Stroetinga/Schep en Mouris/Marvulli de aansluiting weer wisten te vinden. Nog eenmaal slaagden Terpstra/Keisse er in om de leiding te pakken, maar ook zij wisten die niet te behouden. Met nog 9 minuten te gaan wisten Stroetinga/Schep en Mouris/Marvulli weer aan te haken en gingen er drie koppels aan de leiding, maar vlak voor het einde kwamen ook Stöpler en Rasmussen weer langszij en ook Stam/Havik wisten nog mee aan de leiding te komen.
In de finale wisten alleen de koppels Stöpler/Rasmussen, Terpstra/Keisse, Mouris/Marvulli en Stroetinga/Schep nog een rol te spelen. In een uiterst spannende laatste ronde wisten Stroetinga/Schep uiteindelijk met de eer te strijken en dit spectaculaire onderdeel te winnen.
Ook de koppelafvalkoers eindigde in een glansrijke overwinning voor Wim Stroetinga en Peter Schep. Op het onderdeel tijdrit over twee ronden wisten ze een derde plaats te behalen in een tijd van 22.078 seconden, wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 65.223 kilometer per uur.
Jens Mouris en Franco Marvulli deden goede zaken op de onderdelen supersprint en koppelkoers over zestig ronden die ze winnend wisten af te sluiten.
Na de eerste avond van de Zesdaagse staan er nog 5 koppels in dezelfde ronde en volgen twee koppels op 1 ronde achterstand. Het blijft dus spannend.

 
Dag 2:
Dat het spannend is liet de tweede avond weer zien. Het scheelde maar weinig of er had een wisseling van de wacht plaatsgevonden aan de kop van het klassement. Vlak voor middernacht moesten de klassementsleiders Jens Mouris en Franco Marvulli de koppositie nog delen met Wim Stroetinga en Peter Schep, de winnaars van de tijdrit. Ze waren echter opnieuw het sterkst in de supersprint, waardoor ze 20 punten aan hun totaal konden toevoegen. Daarmee kwamen ze boven de 100 punten wat hen een bonusronde opleverde, waardoor ze de eerste plaats in het klassement wisten te behouden. Een supersprint is een wedstrijd voor ploegen over een van tevoren vastgestelde afstand. De eerste zeven maal is er een afvalling per ploeg. De overgebleven ploegen rijden een sprint met aflossingen over 10 ronden. De einduitslag wordt vastgesteld tijdens de eindsprint.
Wim Stroetinga en Peter Schep toonden zich het snelst in de tijdrit over twee ronden. Halverwege de koppeltijdrit zetten ze zo’n scherpe tijd neer, dat die alleen nog kon worden benaderd door het koppel Nick Stöpler en Alex Rasmussen. Deze kwamen echter net een honderdste te kort. Nadat hij op gang was gebracht door zijn ploegmaat Peter Schep, was het iedere keer Wim Stroetinga die de rondes volbracht. En met succes want ze naderden ook nog eens het baanrecord tot op vijf honderdste van een seconde.
In de koppelafvalkoers werden Wim Stroetinga en Peter Schep nipt verslagen door het Nederlands/Duitse duo Pim Ligthart en Robert Bartko. Het verschil was zo minimaal dat er een fotofinish nodig was om de Nederlands kampioen op de weg, die het in de laatste sprint opnam tegen Peter Schep, als winnaar aan te wijzen.
Winst was er ook nog voor Wim Stroetinga en Peter Schep in de tweede serie van de dernywedstrijden. Deze serie werd gereden door Peter Schep die in een spannende laatste ronde, waarbij drie man naast elkaar over de baan reden, net dat kleine stukje voorsprong wist te nemen dat nodig was voor de winst en daarmee 10 punten.
In de tweede koppelkoers, gewonnen door Danny Stam en Yoeri Havik, eindigden Wim Stroetinga en Peter Schep op een 5e plaats, wat hun 6 punten opleverde.Aan de leiding gaat na de tweede avond het duo Jens Mouris en Franco Marvulli met 121 punten. Op de tweede plaats staan Niki Terpstra en Iljo Keisse met 101 punten. Derde is het koppel Wim Stroetinga en Peter Schep, eveneens met 101 punten en op de vierde plaats staat het duo Danny Stam en Yoeri Havik met 75 punten. Al deze koppels staan in dezelfde ronde als de leiders Jens Mouris en Franco Marvulli. Op 1 ronde volgen de koppels Nick Stöpler en Alex Rasmussen met 86 punten, Leif Lampater en Leon van Bon met 76 punten en Pim Ligthart en Robert Bartko met 48 punten. De rest van de koppels heeft 5 of meer ronden achterstand en doen in het verloop van de Zesdaagse waarschijnlijk niet meer mee voor de overwinning.
De spanning is dus nog steeds te snijden en het kan alle kanten nog uit.

 
Dag 3:
Wim Stroetinga en Peter Schep hebben ook na de derde avond hun 3e plaats in het klassement van de Zesdaagse van Rotterdam weten te behouden. Wel vond er een wisseling van de wacht plaats wat betreft de leiding. Deze is nu in handen van het koppel Danny Stam en Yoeri Havik met 101 punten. Ze hebben, door het behalen van een bonusronde, na het doorbreken van de 100 punten grens, een ronde voorsprong op de koppels die volgen op de plaatsen 2 t/m 4.
Op de tweede plaats staan nu de leiders van de eerste twee dagen, het Nederlands/Zwitserse koppel Jens Mouris en Franco Marvulli met 180 punten en op de derde plaats blijven staan Wim Stroetinga en Peter Schep met 156 punten. Op de vierde plaats staat het Nederlands/Belgische koppel Niki Terpstra en Iljo Keisse met 151 punten. De verschillen tussen de eerste 4 koppels zijn dus maar klein en het blijft dan ook ongemeen spannend.
Voor Wim Stroetinga en Peter Schep was het een uitstekende avond, want behoudens op het onderdeel afvalling, wisten ze op alle onderdelen punten te behalen.
Winst was er voor hen op het onderdeel koppeltijdrit in een tijd van 21.805 seconden, wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 66.040 kilometer per uur. Dat leverde 20 punten op. Op de eerste koppelkoers van de avond wisten ze als 4e te eindigen achter de winnaars het Nederlands/Deense koppel Barry Markus en Marc Hester. Dat leverde hen 8 punten op. Op de laatste koppelkoers van de avond eindigden ze achter de winnaars Niki Terpstra en Iljo Keisse op een tweede plaats, wat hen 12 punten opleverde. In de 2e serie van de dernywedstrijden reed Wim Stroetinga achter gangmaker Kos naar een 5e plaats, waarmee ze 3 punten aan hun totaal konden toevoegen. In de koppelafvalkoers was er wederom een 2e plaats achter het deze avond eveneens sterk rijdende duo Niki Terpstra en Iljo Keisse. Ook nu weer 12 punten wat hen na de derde avond op een totaal van 156 punten brengt.

 
Dag 4:
Wim Stroetinga en Peter Schep zijn na de wedstrijden op zondag weer een plaats gestegen in het klassement van de Zesdaagse van Rotterdam. In het kader van “Ahoy op Zondag” was er ook een bijprogramma waarin Igor Hollemans uit Nijeberkoop van start ging.
Het is gebruikelijk dat de Zesdaagse van Rotterdam zondags overdag wordt verreden en niet zoals op de andere dagen op een avond.
Wim Stroetinga en Peter Schep staan nu op een tweede plaats met 202 punten. Aan de leiding gaat het duo Jens Mouris en Franco Marvulli met 221 punten.
Op de derde plaats en eveneens in dezelfde ronde staat het koppel Danny Stam en Yoeri Havik met 147 punten. Daarna volgen er drie koppels met 1 ronde achterstand.
In de koppelkoers over 60 ronden werd door Wim Stroetinga en Peter Schep een 4e plaats behaald achter de winnaars Bobby Traksel en Jeff Vermeulen, wat hen meteen al 8 punten opleverde. Ook nu werden de meeste punten weer behaald door winst in de koppeltijdrit in een tijd van 21.926 seconden, wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 66.675 kilometer per uur. Ook de 2e serie van de dernywedstrijden leverde een overwinning op voor het koppel Stroetinga/Schep. Het was Peter Schep die achter gangmaker Joop Zijlaard de concurrentie het nakijken gaf en daarmee 10 punten in de wacht sleepte. In de afsluitende koppelkoers was er een 4e plaats voor Wim Stroetinga en Peter Schep, achter de winnaars het duo Pim Ligthart en Robert Bartko. Met de 8 punten die dat opleverde overschreden ze met 2 punten de tweehonderd puntengrens wat hen een bonusronde opleverde. Daarmee bleven ze in dezelfde ronde als de leiders na dag 4 en staan nu dus op een keurige tweede plaats.
In het bijprogramma was er voor de nieuwelingen een koppelkoers, waarin Igor Hollemans en Marc Bolhoven op een tweede plaats eindigden. De overwinning ging naar Jorn Buning en Stefan Kreder. Igor Hollemans liet dus ook nu weer zien dat hij een talent is op de baan.

 
Dag 5:
Ook na de vijfde dag hebben Wim Stroetinga en Peter Schep hun tweede positie in het klassement van de Rabo Zesdaagse van Rotterdam weten te behouden. Ze zijn er zelfs in geslaagd om dichterbij het leidende duo Jens Mouris en Franco Marvulli te komen. De leiders hebben nu 263 punten en Wim Stroetinga en Peter Schep volgen op slechts zes punten achterstand met 257 punten. Het grote gevaar komt echter van het duo Danny Stam en Yoeri Havik, die nu nog in dezelfde ronde staan, maar met hun 193 punten grote kans maken om de tweehonderd punten grens te bereiken, wat hen een bonusronde oplevert. Daarmee zouden ze opschuiven naar de eerste plaats. Maar zover zijn we natuurlijk nog niet, want ook Jens Mouris en Franco Marvulli kunnen nog een bonusronde pakken als ze hetzelfde doen als maandagavond en opnieuw 42 punten pakken. In dat geval maken zij goede kans om de eindzege binnen te slepen. Na de vijfde dag staan er dus nog 4 koppels in dezelfde ronde. Dat zijn naast de leiders Jens Mouris en Franco Marvulli, Wim Stroetinga en Peter Schep met 257 punten, Niki Terpstra en Iljo Keisse met 227 punten en Danny Stam en Yoeri Havik met 193 punten. Ook het op de 5e plaats staande duo Pim Ligthart en Robert Bartko met 1 ronde achterstand en 179 punten doet nog mee voor de overwinning.
Ook nu was het koppel Wim Stroetinga en Peter Schep weer de grote winnaar van het onderdeel koppeltijdrit. Ze reden in de laatste rit van dit onderdeel meer dan een kilometer per uur sneller dan de nummer twee, het Nederlands/Deense koppel Roy Pieters en Alex Rasmussen. Ook in de supersprint deden Wim Stroetinga en Peter Schep het uitstekend door daarin tweede te worden achter het koppel Wesley Kreder en Melvin Boskamp. Ook een tweede plaats en daarmee 12 punten behaalden ze in de afsluitende koppelkoers. In de eerste koppelkoers met zes tussensprints werden ze 4e wat 8 punten opleverde. Met een 5e plaats in de tweede serie van de dernywedstrijden, wist Wim Stroetinga, achter gangmaker Cees Stam, nog eens drie punten aan het totaal toe te voegen. Er kan dus nog van alles gebeuren op de laatste dag van de Zesdaagse en het belooft in ieder geval een spannende en spectaculaire avond te worden.

 
Dag 6:
Ook op de slotavond lieten Wim Stroetinga en Peter Schep in de koppeltijdrit zien, dat ze de allersnelste mannen van de Zesdaagse van dit jaar zijn. Voor de vijfde achtereenvolgende keer wonnen ze dit onderdeel. Dit keer werd de 400 meter verreden in een tijd van 22.094 seconden, wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 66.176 kilometer per uur. Daarmee reden ze meer dan twee kilometer per uur sneller dan de nummer twee, het koppel Leif Lampater en Leon van Bon. In de koppelkoers over 60 ronden konden ze geen potten breken en daarin werden ze 11e. Winnaar van dit onderdeel was het gelegenheidskoppel Alex Rasmussen en Roy Pieters. In de koppelafvalkoers deden ze het beter en wisten ze met een 6e plaats weer vier punten aan hun totaal toe te voegen. Dit onderdeel werd gewonnen door Niki Terpstra en Iljo Keisse. In de supersprint was er een 5e plaats en dat leverde weer 6 punten op. Winnaars van dit onderdeel waren Bobbie Traksel en Jeff Vermeulen. In de finale van de dernywedstrijden moest Peter Schep met gangmaker Joop Zijlaard het opnemen tegen o.a. het koppel Danny Stam met als gangmaker diens vader, de viervoudig wereldkampioen stayeren, Cees Stam. Het werd een nek aan nek race tussen deze twee koppels en pas aan het eind wist het duo Stam/Stam aan de leiding te komen en slechts met een paar centimeter verschil dit onderdeel te winnen. Het leverde Wim Stroetinga en Peter Schep wel weer 6 punten op.
Na het op een na laatste onderdeel, de koppeltijdrit, gewonnen door Wim Stroetinga en Peter Schep, ging het duo Danny Stam en Yoeri Havik aan de leiding met 215 punten en 1 ronde voorsprong op 4 koppels, waaronder die van Wim Stroetinga en Peter Schep, die voor het begin van de finale met 293 punten nog steeds op de tweede plaats stonden. Ze moesten dus in de koppelkoers tenminste 7 punten behalen om in aanmerking te komen voor een bonusronde en daarmee aan de leiding te komen. De koppelkoers moest dus de beslissing brengen. Deze begon met een aanval van Terpstra/Keisse en Ligthart/Bartko. Deze werd gepareerd door Mouris/Marvulli en Stam/Havik. Al deze aanvallen leidden tot veel wisselingen, maar toen de eerste slag gestreden was, was er eigenlijk niks veranderd aan de stand. Met 25 minuten op de klok kwamen Yoeri Havik en Pim Ligthart hard ten val, waardoor de koers even geneutraliseerd moest worden. Toen alle renners weer op de fiets zaten ging het koppel Mouris/Marvulli meteen in de aanval, reden het gat dicht en pakten de kop. Dat lieten Wim Stroetinga en Peter Schep uiteraard niet op zich zitten en die gingen in de tegenaanval en reden het rondje razendsnel dicht. Daarna waren er nog aanvallen van Terpstra/Keisse en Ligthart/Bartko, wat er in resulteerde dat alle vier de koppels na die aanval gelijk stonden, maar dat het koppel Stam/Havik nog steeds aan de leiding ging met 1 ronde voorsprong. Met nog vijf minuten te gaan plaatsten Mouris/Marvulli en Stroetinga/Schep de beslissende aanval en reden naar de grote groep toe. Daarmee werd het koppel Stam/Havik van de kop verdreven en zakte het op punten naar plaats drie. Wim Stroetinga en Peter Schep gingen nu aan kop. De eerste twee tussensprints waren vervolgens voor Mouris/Marvulli, die daarmee op twee punten kwamen van Stroetinga/Schep. Stam/Havik gingen toen nogmaals in de aanval, maar het lukte hen, ondanks de aanmoedigingen van het publiek, niet om de aansluiting te vinden. Het ging dus tussen Mouris/Marvulli en Stroetinga/Schep. Ze pakten beide twee tussensprints en dus werd de laatste sprint allesbeslissend. Die werd uiteindelijk een prooi voor Wim Stroetinga en Peter Schep en daarmee ging de overwinning van deze editie van de Rabo Zesdaagse van Rotterdam naar Wim Stroetinga en Peter Schep.

 
De eindstand luidt als volgt:
  1. Stroetinga/Schep 331 punten
  2. Mouris/Marvulli 319 punten
  3. Stam/Havik         231 punten
  4. Terpstra/Keisse   278 op 1 ronde
  5. Ligthart/Bartko   216 op 1 ronde
Het was voor Wim Stroetinga zijn allereerste overwinning in een Zesdaagse en daarmee schreef hij geschiedenis, want hij werd daarmee de eerste Friese wielrenner in de historie die een Zesdaagse wist te winnen en uiteraard daarmee ook de eerste Ooststellingwerver uit de historie.Voor Peter Schep was het de derde overwinning in een Zesdaagse. In 2009 won hij ook de Rabo Zesdaagse van Rotterdam aan de zijde van de Spanjaard Joan Llaneras. Wim Stroetinga en Peter Schep zijn ploegmaten van elkaar en trainen veel met elkaar, waardoor ze goed op elkaar zijn ingespeeld.
Deze editie van de Rabo Zesdaagse trok niet minder dan 30.000 bezoekers en werd daarmee een groot succes.